wtorek, 30 kwietnia 2013

Ciasto czekoladowe z cukinią


Cudownie czekoladowe, wilgotne ciasto którego zagadkowym składnikiem jest CUKINIA. Ciasto pozostaje świeże przez parę dni więc warto je przyrządzić i zabrać na majówkę :) Jeszcze jednym plusem jest brak tłuszczu - zastąpiony jest przecierem jabłkowym. Przepis znalazłam na Lepszy Smak.

poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Omlet biszkoptowy

Wiecie na co czekam każdej wiosny? Na pierwsze truskawki najlepiej te polskie. Ale w tym roku nie wytrzymałam i zrobiłam omleta z hiszpańskimi, które mimo pięknego wyglądu w smaku nie są najlepsze. Także czekamy dalej, a jak się pojawią to mogę te omlety jeść na okrągło. Pyszne połączenie lekkiego biszkoptowego omleta, z nutellą, bitą śmietaną i truskawkami. Po porostu cudowne smaki :)

sobota, 27 kwietnia 2013

Deser jogurtowy z miechunką

Lekki jogurtowy deser na upalne dni. Szybki do zrobienia szczególnie jeśli użyjecie szybko tężejącej galaretki. Zdrowy i smaczny jednocześnie :)

piątek, 26 kwietnia 2013

Mini tarty z kurkami


Bardzo efektowne danie np. na obiad lub kolację. Smaczne i nie trudne do zrobienia. Trzeba poświęcić mu troszkę czasu, ale zapewniam, że warto. A nadzienie z kurek, mięsa indyka i serka koziego jest po porostu warte każdej minuty. Oczywiście można je zrobić w wersji bezmięsnej. Przepis oryginalny na  bezmięsne Tartaletki z kurkami, ja w sumie dodałam tylko troszkę od siebie ;)

środa, 24 kwietnia 2013

Chleb z samych ziaren (bez mąki)


Chlebek, który znalazłam w oryginalnym przepisie na blogu My New Roots, ale wahałam się z jego wykonaniem ze względu na składniki. Jednak po około tygodniu znalazłam ten przepis Chleb zmieniający życie no i zrobiłam go. I nie żałuję, mimo że kruszy się bardzo, ale nie rozpada. Jest przepyszny - pełen ziaren, zdrowy, wilgotny i cudny. Niedługo postaram się zakupić składniki do podstawowego przepisu i też wam go zaprezentuję.

poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Sałatka z gruszką


Proste składniki, a taki smak. Do tego niewielka ilość tych składników, która daje takie połączenie, że tę sałatkę mogę jeść bardzo często. Robi się naprawdę szybko i nie ma w niej nic skomplikowanego. Sałatkę można podać jako dodatek do obiadu lub schrupać samą np z grzankami. Polecam :)

sobota, 20 kwietnia 2013

Kajtkowe zawijasy


Pierwszy raz robiliśmy te zawijaski całą grupą w Harasiukach. Głównym kucharzem był Kajtek. Jest to ekspresowy sposób na ciepłą przekąskę (chyba, że sami chcecie robić ciasto francuskie). Najlepiej smakują ciepłe.


piątek, 19 kwietnia 2013

Waldorf inaczej




Trochę inna sałatka Waldorf, oparta na standardzie z moimi dodatkami. Pełny posiłek, który można zabrać do pracy i schrupać :) Połączenie selera naciowego, jabłka i orzechów to ciekawy smak. Od siebie dodałam kurczaka obsmażonego z  czosnkiem i przyprawami. Mniam... ;)


środa, 17 kwietnia 2013

Norweskie bułeczki z cynamonem



Cudownie puchate drożdżowe bułeczki. Uwielbiam w nich ten cynamon i to, że nawet następnego dnia smakują cudownie, więc można je upiec wieczorem i zjeść rano z kawą. Przepis z książki 'Jak być domową boginią' Nigelli Lawson.

wtorek, 16 kwietnia 2013

Makaronowa zapiekanka z warzywami i kurczakiem


Z makaronem możemy zrobić wiele rzeczy, jedną z fajnych możliwości jest zapiekanka. Ciągnący serek na lekkim warzywnym środku z pełnoziarnistym makaronem, to dzisiejsza wersja. Zdrowa i sycąca, szybka i bardzo prosta do zrobienia. Moja wersja jest z groszkiem, marchewką, papryką i pieczarkami, ale tak naprawdę możecie tam wrzucić ulubione warzywa, ważne aby było pyszni i kolorowo.

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Kurczak w ostrym sosie karmelowym


Witam po weekendowej przerwie :) Dziś przepis na kurczaka w karmelowym sosie z chili. Ja osobiście uwielbiam mięsa na słodko,ale wiem, że wielu osobom nie przypadają do gustu. Mimo to uparcie je przygotowuję i dziś spróbuję Was do nich namówić.

piątek, 12 kwietnia 2013

Ryż z warzywami



Standardowy ratunek kiedy nie wiemy, co zrobić na obiad i nie chce nam się zbyt dużo czasu temu poświęcać. Korzystamy z tego co mamy i możemy dodać mięso np. tak jak na zdjęciach kurczaka obsmażonego w curry.
Przy okazji zapowiadam kilkudniową przerwę. Wyjeżdżam i nie będę miała dostępu do komputera.

czwartek, 11 kwietnia 2013

Muffinki baklava



Przepyszne muffiny z orzechowym nadzieniem. Wilgotne, słodkie i klejące. Przepis Nigelli z książki 'Jak być domową boginią'. Polecam gdyż jest prosty i szybki do wykonania. Jak widać na zdjęciach papilotki prowizoryczne, gdyż jak się okazało podczas robienia muffinek miałam w domu tylko 3, ale jakoś dałam rade ;)

środa, 10 kwietnia 2013

Moussaka



Moussaka to grecka zapiekanka, której bazą jest bakłażan. Pyszny sposób na mięso mielone (ja zazwyczaj używam indyka) z sosem pomidorowym i bakłażanem, a to wszystko pod sosem beszamelowym. Uwielbiam dodatek cynamonu do mięsa. Mniam ;)

wtorek, 9 kwietnia 2013

Wrapy z omletów


Cieniutkie omlety jajeczne bez mąki to ciekawa alternatywa dla tortilli. Stanowią bazę dla naszego ulubionego środka, u mnie dwie wersje : z szynką serrano i z wędzonym łososiem. Pomysł na nie znalazłam na Kwestii Smaku.

poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Zielono mi! czyli cytrynowe zielone ciasto

Pyszne zielone wiosenne ciasto! Mocno cytrynowe, zbite i wilgotne. Zachęcam do zrobienia, od razu zrobi się wam przyjemniej w tej zimowej aurze! Przepis pochodzi z zaufanej strony, którą każdemu polecam - mojewypieki.com

sobota, 6 kwietnia 2013

Czekoladowe ciastka na maślance


C is for cookie!!! Pyszne, mega słodkie, czekoladowe, miękkie, rozpływające się w ustach ciasteczka. Pachną wanilią w całym domu. Jak was jeszcze zachęcić do ich zrobienia? Może tym, że są bardzo proste w wykonaniu ;) Przepis znaleziony oczywiście na Moich wypiekach :) Dałam mniej cukru, a i tak były słodziutkie.

piątek, 5 kwietnia 2013

Sernik z brzoskwinią i bezą


Nie przepadam za sernikami, ale jak tu prowadzić bloga kulinarnego bez takich przepisów ;) Ten pochodzi z zeszytu mojej mamy i wykorzystywany jest dość często. Sernik jest na kruchym spodzie, na wierzchu jest beza i kruszone ciasto. Powiem tak, jak na sernik to polecam :)



czwartek, 4 kwietnia 2013

Skrzydełka w sosie sojowym


Skrzydełka w pysznym skarmelizowanym sosie sojowym z chili i czosnkiem. Ważne: wyskrobcie wszystko co się przypaliło, w tym cała esencja smaku.

środa, 3 kwietnia 2013

Quesadillas z kurczakiem




Najlepsze jadłam w Barcelonie w Rosa del Raval, do Meksyku jeszcze mnie nie zawiało, ale może kiedyś :) Quesadilla to super proste danie. Opiera się na plackach tortilla i serze, tego nie może w niej zabraknąć a środek to tak naprawdę już inwencja twórcy. Szybki pomysł na przekąskę.


wtorek, 2 kwietnia 2013

Sałatka z łososiem


Po świątecznym obżarstwie sałatka. To prosty sposób na posiłek do pracy. Ta łączy w sobie smaki ostre i słodkie, chrupie i ma maślaną delikatność awokado. Polecam :)

Składniki:
ulubiona mieszanka sałat
1 dojrzałe awokado
garść orzechów nerkowca
opcjonalnie pół puszki kukurydzy
łosoś wędzony na zimno z pieprzem

Sos miodowo-balsamiczny:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka miodu
pieprz, sól

Wykonanie:
Na talerzu układamy sałaty. Awokado kroimy w kostkę lub wygodniej wydłubujemy łyżeczką. Na sałatach kładziemy inne składniki. Polewamy sosem i na wierzch kładziemy łososia.

Smacznego :)