środa, 29 maja 2013

Sałatka ze szpinaku z mandarynką


Na ogródku mam tyle szpinaku, że jemy go bardzo często, a oto jedna z naszych ulubionych sałatek z tych niesamowitych listków. Po prostu coś cudownego połączenie słodkości miodu, soczystości mandarynki, chrupkości szpinaku, orzechów i boczku. Mniam... uwielbiam i polecam wszystkim dla których nie straszne jest połączenie mięsa i słodyczy. Do sałatki można dodać również oliwki, ja ich niestety unikam.

poniedziałek, 27 maja 2013

Krem szparagowy


Super propozycja na ekspresowy obiad. Znaleziona na Lepszym Smaku. Polecam, ze względu na prostotę składników i wykonania, a przede wszystkim smak. Pyszna propozycja na szparagowy sezon.


sobota, 25 maja 2013

Jogurtwe racuszki


Super puszyste, mięciutkie i bezkonkurencyjne racuchy na jogurcie greckim.Szybkie do zrobienia, jeszcze szybsze do zjedzenia. Chyba wszyscy je uwielbiają. Polecam na śniadanie jeśli macie trochę więcej czasu rano, a jeśli nie to na rozpustną kolację łasuchów :)

czwartek, 23 maja 2013

Pad thai


Pad thai to szybkie danie oryginalnie z woka ( ja robię je na patelni). Za pierwszym razem wydaje się być skomplikowane, ale jak już raz je zrobicie to potem idzie jak z płatka. Najważniejsze jest aby wszystkie składniki przygotować sobie przed przystąpieniem do smażenia, bo potem nie ma na to czasu. Oczywiście najlepsze do tego są świeże krewetki, ale jeśli nie macie dostępu do takich to mrożone też nie będą tragiczne. I każdy pad thai to inny smak, więc śmiało eksperymentujcie z dodatkami.

wtorek, 21 maja 2013

Bułeczki z czosnkiem


Pyszne, puszyste i mięciutkie bułeczki. Uwielbiamy ich maślany posmak i chrupkość. A ilość czosnku nie jest tak wyczuwalna w smaku. Najlepsze na ciepło, ale odgrzane następnego dnia też smakują. Polecam! Przepis z niezastąpionych Moich Wypieków.

piątek, 17 maja 2013

Chleb z grilla

Dziś dwie propozycje na coś bez czego grillowania nie ma. Chlebek z grilla to super dodatek do wszelkiego rodzaju dań z grilla. Zapewniam was, że kiedy spróbujecie to będziecie robić go częściej :) Na zdjęciach niestety tylko wersja czerwona.

czwartek, 16 maja 2013

Wafle z krówką



Kiedy chce nam się czegoś słodkiego a nie ma czasu i chęci na pieczenie ciast, to najprostszym sposobem jest zrobienie wafelków. Chrupiące i delikatne ze słodkim nadzieniem z masy kajmakowej przełamanym kwaskowatością marmolady. U nas po zrobieniu wafle nie stoją długo i nie czekają na zjedzenie. Zapewniam, że znikną w ciągu jednego dnia ;)

poniedziałek, 13 maja 2013

Muszle z czterema serami zapiekane w sosie pomidorowym


Bardzo smaczny pomysł na obiad, bez mięsa. Sycący a zarazem lekki i prosty w przygotowaniu. Polecam każdemu, kto lubi smak pomidorów i serów. Przy okazji danie bardzo proste w przygotowaniu. Przepis znaleziony na Kwestii Smaku

sobota, 11 maja 2013

Zapiekanka makaronowa



Taka pogoda cudowna, a na obiad coś trzeba przygotować. Dlatego ten przepis na dziś, aby jak najmniej czasu spędzić w kuchni. Pewnie dla niektórych osób ten przepis będzie złem wcielonym, ale warto czasem pójść na skróty i wykorzystać gotowe produkty. Tym razem użyłam Fix'u do potraw chińskich. Zapiekanka ta jest bardzo szybkim i prostym przepisem. Pamiętam jak uwielbiałam ją kiedy byłam mała, szczególnie ten zapieczony ser.

czwartek, 9 maja 2013

Placki z kurczaka


Placki z kurczaka to alternatywa dla standardowych kotletów. Kiedy macie ochotę na coś lżejszego ale nadal smażonego polecam to połączenie kurczaka i pieczarek. Placki kleją się dzięki jajkom i mace ziemniaczanej. A smakują jak dla mnie super. I oczywiście są mega proste w przygotowaniu.

wtorek, 7 maja 2013

Jabłecznik


Najlepszy jabłecznik. Wilgotny, aromatyczny, lekki i rozpływa się w ustach. Przy tych wszystkich zaletach ma jeszcze co najmniej jedną - bardzo prosty w przygotowaniu. Polecam wszystkim, którzy lubią ciasta z małą ilością składników. Zapewniam, że ten jabłecznik zawsze smakuje dobrze. I jeszcze jedna ważna rzecz: pyszny zaraz po upieczeniu np z lodami, ale tak samo wspaniale smakuje po 2 dniach, o ile nie zostanie zjedzony wcześniej ;)

sobota, 4 maja 2013

Krewetki w białym sosie



Jest to trochę zmieniona wersja klasycznej hiszpańskiej przystawki Gambas al ajillo. Nasz ulubiony domowy szybki sposób na pyszną kolację wystarczy świeża bagietka i rozkoszujemy się tym cudownym sosikiem, a krewetki wyjadamy z niego palcami. Mniam, na sama myśl mi już ślina cieknie ;) I wiem penie to bomba kaloryczna, ale warto.

czwartek, 2 maja 2013

Chimichurri


Chimichurri to argentyński sos do grillowanego mięsa. Super alternatywa dla naszych musztard. Niezwykle aromatyczny sos, a wszystko dzięki cudownej kolendrze i oregano. Pierwszy raz jadłam go w argentyńskiej restauracji w Barcelonie,smakował wprost obłędnie ze świeżo upieczonymi bułeczkami. Ten przepis wydał mi się najbliższy tamtemu. Znalazłam go tu. Zachęcam do zrobienia :)