wtorek, 30 lipca 2013

Tort Czekoladowo-Malinowy


Najlepszy tort czekoladowy z kremem z mascarpone i malin. Myślałam, że będzie ciężki, bo to nie biszkopt i masa nie śmietanowa, ale okazał się cudowny. W całej okazałości zaprezentował się na urodzinach bratanka i wszystkim smakował :) Przepis oczywiście z  cudownych Moich Wypieków. Zachęcam was serdecznie do zrobienia.

czwartek, 25 lipca 2013

Sos pieczarkowy i kluski śląskie dla bezglutenowców


Kluski śląskie jak najbardziej dla osób na diecie bezglutenowej, ale z czym sos pieczarkowy pasuje tylko najczęściej zagęszczany jest mąką lub śmietaną. A co zrobić jak nie możemy jeszcze produktów mlecznych. Oto rozwiązanie. Pulpeciki w sosie pieczarkowym bez mąki i bez śmietany. Pyszny obiad. Zachęcam do spróbowania.

wtorek, 23 lipca 2013

Domowe żelki ananasowe


Dla wielu osób karą jest nie móc zjeść czegoś słodkiego. Ale zaraz zaraz są domowe słodycze, które są bardzo łatwe do zrobienia i wiemy co w nich jest i są zdrowe. tak jak te żelki znalezione na cudownym blogu Smakoterapia. Myślę, że oprócz nich wypróbuję jeszcze inne przepisy i dam znać jak tam one się sprawdzają. 

sobota, 20 lipca 2013

Pasztet z cukinią


Pasztet z cukinią, to pyszna propozycja na kanapki. Jest wyjątkowo wilgotny dzięki zawartości cukinii. Dla bezglutenowców z bułką tartą bezglutenową, dla innych ze standardową. Zachęcam do zrobienia, każdego kto ma ochotę na domową produkcję rzeczy na kanapki :) Jeśli tolerujecie produkty mleczne można dodać żółty ser, a odjąć jedno jajko.

czwartek, 18 lipca 2013

Mango lassi


Mango lassi zazwyczaj przygotowuje się z jogurtem greckim, jednak nie każdy z nas może mieć coś wspólnego z produktami mlecznymi. W tym przepisie do koktajlu oprócz mango potrzebujemy mleczka kokosowego, które świetnie łączy się z owocem tworząc aksamitny koktajl o tropikalnym smaku. Zachęcam do spróbowania. 

wtorek, 16 lipca 2013

Tiramisu


Tiramisu należy do moich ulubionych deserów, przepisów wypróbowałam już całe mnóstwo i właśnie ten uważam za najlepszy. Oczywiście znaleziony na Moich Wypiekach. Najlepszy dzień po zrobieniu, kiedy postoi w lodówce co najmniej noc. Pyszny, delikatny, kawowy, rozpływający się w ustach.

niedziela, 14 lipca 2013

Schab w majeranku


Ze względu na różne choroby musimy wystrzegać się glutenu, soli jodowanej, produktów mlecznych i cukrów. Kiedy spojrzymy na etykietę jakiejkolwiek wędliny oprócz mięsa (nie oszukujmy się w większości tak około 70%) znajdujemy inne wypełniacze, konserwanty itp. Ja teraz osobiście jem wędliny domowe, a ich wykonanie wcale nie jest trudne. Dziś schab pieczony w majeranku. Zachęcam każdego, nie tylko tych na dietach.


czwartek, 11 lipca 2013

Ryż smażony z jajkiem i kurczakiem


Został wam ryż i nie wiecie, co z nim zrobić? Oto danie, do którego świetnie się nadaje. Szybkie, z prostych składników i z jednej patelni. Jeśli chcecie odrobinę ostrzejsze wystarczy dodać papryczkę chilli. Jeśli chcecie w wersji bez mięsnej wystarczy pominąć kurczaka.
Oprócz tego jest to danie bezglutenowe.

poniedziałek, 8 lipca 2013

Zapiekane rigatoni caprese


Prostota i klasyka smaku. Znacie zapewne sałatkę caprese, a jakby tak dodać do niej makaron i zapiec? Powiem, że to fajny pomysł i świetnie smakuje. Zachęcam wszystkich do zrobienia :) Zainspirowane tym przepisem.
Najlepiej do przyrządzenia nadaje się patelnia, w której możemy potem zapiekać lub naczynie żaroodporne, w którym możemy smażyć.

środa, 3 lipca 2013

Pasta jajeczna


Pasta idealna na kanapki śniadaniowe. Niby nic nowego, nic skomplikowanego, ale może skusicie się na zrobienie swojej domowej bez sztucznych dodatków i nie kupowanie gotowej. Ja jajka pochłaniam w dość dużych ilościach, a to kolejna ich odsłona po tych tradycyjnych na miękko, na twardo czy w omlecie.

poniedziałek, 1 lipca 2013

Quesadillas: kukurydza, bazylia, mozzarella


Pierwsze pomidory w ogródku już się dojrzewają. Jeszcze tydzień i będą już pyszne, pachnące i swoje, bez sztucznych dodatków itp. I oczywiście o smaku pomidora :) Tymczasem przekąska z pomidorami w roli głównej, na drugim planie kukurydza, mozzarella i bazylia. Wszystko pomiędzy tortillami i zgrzane w przepyszną qeusadille. Dla mięsożerców można dorzucić jakąś kiełbaskę, np. chorizo. I oczywiscie do podania guacamole, sos jogurtowy, albo kwaśna śmietana. Oryginał tutaj.