Dziś przepis na szybkie i smaczne placki z cukinii. Przygotowanie jest bardzo proste a smak wyjątkowy. Możemy je podawać z różnymi dodatkami. Posypane fetą, polane sosem, na pikantne z salsą, z łososiem. Tu inwencja jest ograniczona waszą wyobraźnią. Ja zdecydowałam się na najprostszą wersję z jogurtem greckim.
Składniki:
1 bardzo duża cukinia
2 łyżki jogurtu greckiego
mała cebula drobno posiekana
2 jajka
5-6 łyżek mąki
2 ząbki czosnku przeciśnięty
sól morska
pieprz
świeże zioła: koperek, szczypiorek, bazylia, pietruszka, majeranek (wg upodobań)
olej do smażenia
Przygotowanie:
Cukinię ścieramy na grubych oczkach bez obierania. Solimy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dokładnie odciskamy cukinię z wody. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z olejem (lub oliwą) kładziemy łyżką masę i formujemy placuszki. Smażymy na złoto.
Podajemy z czapą jogurtu lub innymi ulubionymi dodatkami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz