środa, 9 września 2015

Racuchy na zsiadłym mleku


Puszyste racuchy na zsiadłym mleku. Idealne na podwieczorek z owocami smakują super. Idealnie pasuje do nich dżem z truskawek oczywiście domowy albo świeże maliny. Szybkie i proste w wykonaniu. Ważne, że podczas smażenia nie chłoną tłuszczu.

 
Składniki na około 25 - 30 racuszków:

500 ml zsiadłego mleka
2 jajka
około 350 g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
50 g cukru pudru lub mniej
olej do smażenia

Przygotowanie:

Mleko i jajka dokładnie mieszamy rózgą. Dodajemy mąkę i dokładnie ucieramy na jednolitą masę. Pod koniec dodajemy sodę i cukier puder. Mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy racuszki na złoto z obu stron. Nakładamy ciasto łyżką.
Podajemy gorące z owocami, konfiturami lub posypane cukrem pudrem.

*możemy odsączyć dodatkowo racuszki po usmażeniu na ręczniku papierowym

Smacznego :)



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz