poniedziałek, 29 lutego 2016
Jogurtowe bułeczki
Uwielbiam zapach ciasta drożdżowego roznoszący się po domu. Kiedy tak pachnie podczas pieczenia już nie mogę doczekać się wyjęcia i zjedzenia mięciutkiej, ciepłej puszystej bułeczki. Idealne na śniadanie z miodem. Miękkie i pyszne nawet następnego dnia :) Przepis z Moich Wypieków.
Składniki na około 12 bułeczek:
500 g mąki pszennej (lub mąki pszennej chlebowej)
7 g drożdży suchych (1 opakowanie)
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
200 g jogurtu (np. naturalnego, greckiego)
120 ml mleka
1 jajko
60 g masła, roztopionego
Dodatkowo:
roztrzepane jajko do posmarowania
sezam (lub inne ziarna) do posypania
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz masła) i dobrze wyrabiamy. Cisto powinno być miękkie i elastyczne. Na końcu dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż ciasto je wchłonie. Formujemy kulę i pozostawiamy do wyrośnięcia w oprószonej mąką misce przykrytej ręcznikiem lnianym. Oczywiście w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz lekko wyrabiamy i dzielimy na około 12 równych części. Z każdej formujemy bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na kolejne 30-40 minut.
Po napuszeniu smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez około 20 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz