środa, 19 lutego 2014
Pieczony omlet z ziemniakami i szpinakiem
Co zrobić jak zostały nam ziemniaki z poprzedniego dnia? Zapiekany omlet ;) Szybki i smaczny sposób na inną wersję ziemniaków. Może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do jakiegoś mięsa. Można przyprawić go wg własnego uznania i myślę, że znajdzie wielu chętnych.
Składniki:
4 ugotowane ziemniaki
4 jajka
4 łyżki śmietany kremówki 30%
50 g sera żółtego lub fety ( ja dałam cheddar)
2 łyżki posiekanego szczypiorku
spora garść młodego szpinaku
masło
sól, pieprz, ulubione przyprawy
Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy w sporą kostkę i przysmażamy na maśle ( możemy użyć przypraw do ziemniaków). Formę do zapiekania smarujemy masłem i wykładamy ziemniaki. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170ºC.
Do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy widelcem, dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy ser, szczypiorek i umyty szpinak. Mieszamy i wylewamy masę na ziemniaki. Szpinak lekko wciskamy, aby nie wystawał z masy ( ususzy się).
Pieczemy około 20 minut ( aż masa się zetnie) podajemy posypane świeżymi ziołami np. pietruszką lub koperkiem.
Świetnie smakuje z kefirem.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz