poniedziałek, 10 lutego 2014

Słodkie bułeczki z migdałową kruszonką


Pyszne, puchate, mięciutkie bułeczki z migdałową kruszonką. Po wyjęciu z pieca rozchodzą się jak ciepłe bułeczki ;) Proste w przygotowaniu, jeszcze prostsze w jedzeniu :) Przepis oryginalny tu.

Składniki:

500 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki cukru
14 g suchych drożdży
2 jajka
200 ml mleka
50 ml mleka + kilka kropli aromatu migdałowego
70 g roztopionego masła
1 jajko do posmarowania bułeczek

Składniki kruszonki:

50 g mielonych migdałów
35 g miękkiego masła
szczypta cynamonu
40 g brązowego cukru
3 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier i suche drożdże. Jajka roztrzepujemy i dodajemy do mąki. Wlewamy mleko i mleko z aromatem migdałowym. wyrabiamy ciasto przez około 5 minut. Dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Formujemy w kulę i odstawiamy do podwojenia objętości przykryte ściereczką.

Po wyrośnięciu wyrabiamy krótko i dzielimy na około 12 - 15 części. Formujemy z nich bułeczki i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i zostawiamy do napuszenia.

Robimy kruszonkę mieszając palcami wszystkie jej składniki.

Po wyrośnięciu bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.
pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 20 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce.

Smacznego  :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz