poniedziałek, 10 lutego 2014
Słodkie bułeczki z migdałową kruszonką
Pyszne, puchate, mięciutkie bułeczki z migdałową kruszonką. Po wyjęciu z pieca rozchodzą się jak ciepłe bułeczki ;) Proste w przygotowaniu, jeszcze prostsze w jedzeniu :) Przepis oryginalny tu.
Składniki:
500 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki cukru
14 g suchych drożdży
2 jajka
200 ml mleka
50 ml mleka + kilka kropli aromatu migdałowego
70 g roztopionego masła
1 jajko do posmarowania bułeczek
Składniki kruszonki:
50 g mielonych migdałów
35 g miękkiego masła
szczypta cynamonu
40 g brązowego cukru
3 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier i suche drożdże. Jajka roztrzepujemy i dodajemy do mąki. Wlewamy mleko i mleko z aromatem migdałowym. wyrabiamy ciasto przez około 5 minut. Dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Formujemy w kulę i odstawiamy do podwojenia objętości przykryte ściereczką.
Po wyrośnięciu wyrabiamy krótko i dzielimy na około 12 - 15 części. Formujemy z nich bułeczki i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i zostawiamy do napuszenia.
Robimy kruszonkę mieszając palcami wszystkie jej składniki.
Po wyrośnięciu bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.
pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 20 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz