Zdrowe, pożywne batoniki. Bardzo szybkie i proste w wykonaniu. Możemy dopasować je do naszych upodobań smakowych. Żurawinę możemy zastąpić innymi bakaliami - morele, śliwki, rodzynki. Ziarna - orzechy laskowe, orzechy piniowe, pestki dyni.
Składniki:
80 g maki orkiszowej ( lub pszennej razowej/graham)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
100 g amarantusa ekspandowanego
*100 g słonecznika
*50 g orzechów nerkowca posiekanych
*50 g żurawiny
*50 g migdałów ( płatki/ słupki/ posiekane)
50 g płatków owsianych
80 g masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 g płynnego miodu
1 duże białko (2 mniejsze)
sól morska szczypta
* można użyć innych proporcji w zależności o d upodobań
50g bakalii + 200 g ziaren i orzechów
100 g bakalii + 150 g ziaren i orzechów
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 165ºC. Blachę o wymiarach 20 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
W dużej misce mieszamy suche składniki. Masło rozpuszczamy i dodajemy do niego ekstrakt z wanilii i miód. Dodajemy to suchych produktów i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy białko i mieszkamy.
Masę przekładamy do formy i mocno ugniatamy** i wyrównujemy.
Pieczemy 25-30 minut.
Zostawiamy w blaszce do ostygnięcia i kroimy w batony. Przechowujemy w słoju lub puszcze.
** jeśli ugnieciemy za delikatnie będą się kruszyć
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz