niedziela, 23 marca 2014

Filety z kurczaka w cykorii


Pyszne, a takie proste. Filet w przyprawach upieczony w łódeczkach z cykorii, która zabezpiecza mięso przed wysuszeniem. A rozpuszczający się serek wpływa na plus na smak kurczaka.
Podajemy z warzywami gotowanymi na parze, sałatką lub pęczakiem z warzywami. 


Składniki:

4 pojedyncze filety z kurczaka
2 duże cykorie
4 plastry boczku lub szynki parmeńskiej
4 liście laurowe
4 gałązki świeżej pietruszki lub rozmarynu
twarożek naturalny (np. Almette)
ulubiona przyprawa do kurczaka
olej
sól, pieprz

Przygotowanie:

Filety myjemy i osuszamy. Następnie smarujemy olejem i obsypujemy przyprawą, solą i pieprzem.
Z cykorii odcinamy twarde końcówki, oddzielamy liście i formujemy z nich łódeczki. Każda po około 4 liście.
Na dno kładziemy po 2 łyżeczki serka, następnie kładziemy fileta, liść laurowy i pietruszkę. Całość obwijamy boczkiem.
Tak przygotowane łódeczki układamy w żaroodpornej formie nasmarowanej olejem. Wstawiamy do gorącego piekarnika.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 190-200ºC.

Smacznego  :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz