poniedziałek, 20 lipca 2015

Jagodzianki z białym serem


Czas na jagody. Uwielbiam i chyba wszystko co ma dodatek jagód by mi smakowało. Nawet najprostsza wersja jagody plus mleko i cukier. Ale te jagodzianki posmakują chyba nie tylko takim miłośnikom jagód jak ja. Ciasto jest mięciutkie puszyste i pachnące masłem. Do tego nadzienie z twarożku i jagód.Mniam...Dodatkowo są proste w wykonaniu i dość długo utrzymują świeżość. Z podanych składników wychodzi całą duża blacha bułeczek. Przepis znaleziony tu.


Składniki na ciasto:

300 ml mleka
60 g masła
100 g cukru
2 duże jajka
560 g mąki pszennej (dałam 600 g bo ciasto było bardzo lepkie)
1/2 łyżeczki soli
10 g suchych drożdży

Składniki na nadzienie:

400 g twarogu tłustego lub półtłustego
2 łyżki masła
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru z wanilią

400 g jagód

Składniki na lukier:

1 szklanka cukru pudru
3 łyżki wrzątku

Przygotowanie:

Do letniego mleka dodajemy masło, cukier i roztrzepane jajka. Wszystko dokładnie mieszamy. W drugim naczyniu przesiewamy mąkę dodajemy drożdże i sól.
Następnie łączymy zawartość naczyń i wyrabiamy ciasto. Dość długo, aż do uzyskania elastycznego miękkiego ciasta. Odkładamy do miski oprószonej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Składniki na nadzienie rozgniatamy widelcem do połączenia.

Blachę o wymiarach 25 x 40 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z miski i krótko wyrabiamy. Wałkujemy na kwadrat o wymiarach około 45 x 45 cm.
Dzielimy na pół. Obie połowy smarujemy nadzieniem i posypujemy jagodami. Składamy na pół wzdłuż dłuższego boku. Dzielmy ba bułeczki z każdego paska powinno wyjść około 8 -10 bułeczek.
Układamy w formie ściśle tak aby stykały się bokami. Przykrywamy i odstawiamy do napuszenia na około 30 - 40 minut.

Pieczemy w temperaturze 200 ºC przez około 25 - 30 minut. Ciepłe lukrujemy.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz