piątek, 4 marca 2016

Estragonowa potrawka z kurczaka



Potrawka z kurczaka to bardzo proste danie, które kojarzy nam się zazwyczaj z mięsem skąpanym w śmietanie. Tu jest inaczej. Sos powstaje tylko z bulionu zagęszczonego mąką. Dzięki przyprawom delikatność przełamana jest charakterystycznym smakiem. Potrawa, którą bardzo lubią dzieci. Zachęcam do spróbowania :)



Składniki:

4 pałki z kurczaka (może być inne mięso)
2 marchewki
1 pietruszka
kawałeczek selera
2 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
1 cebula
olej
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej ( lub ryżowej)
1 łyżeczka estragonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
natka pietruszki

Do podania:

ryż lub pure ziemniaczane

Przygotowanie:

Myjemy i oczyszczamy mięso. Zalewamy około litrem wody. Zagotowujemy i zbieramy szumowiny. Solimy około 1/2 łyżeczki soli i gotujemy około 25 minut. Po tym czasie dodajemy obrane warzywa, ziele oraz liście laurowe. Gotujemy kolejne 25 minut. Wyjmujemy mięso i warzywa z wywaru. Po przestudzeniu kroimy warzywa w krążki, mięso rozrywamy palcami na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzewamy około 2 łyżki oleju dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i podsmażamy. Do zeszklonej cebuli dodajemy masło i mąkę. Chwilę mieszamy do rozpuszczenia i podlewamy szklanką bulionu, dodajemy gałkę i estragon. Mieszamy - sos powinien zgęstnieć. Dodajemy warzywa i mięso. Podlewamy drugą szklanką bulionu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy obficie natką gotujemy jeszcze minutkę i podajemy.

Smacznego:)