wtorek, 27 sierpnia 2013

Kurczak na bakłażanie


Kurczak na wzór włoskiego melanzane alla parmigiana, czyli zapiekanych bakłażanów. Dla większej soczystości dania użyłam udźców, ale jeśli ktoś woli może zastosować filety. zachęcam do zrobienia tego pysznego i prostego dania. Oczywiście potrawa jest bezglutenowa.


Składniki:

6 udźców kurcząt (bez kości)
6 plastrów szynki parmeńskiej
1 bakłażan
tymianek, bazylia, oregano
pieprz, sól
oliwa z oliwek

Składniki na sos:

400 ml passaty
2 łyżki parmezanu (opcjonalnie)
1 mała cebula
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki ziół (tymianek, bazylia, oregano)
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Udźce kurczaka pozbawiamy kości i oprószamy solą i pieprzem oraz ziołami. Zawijamy w plastry szynki i obsmażamy na gorącej patelni.
Bakłażana kroimy na 12 plastrów i grillujemy (przed czym solimy i odsączamy wodą papierowym ręcznikiem).
Przygotowujemy sos. Zaczynamy od posiekania cebuli i czosnku, które następnie podsmażamy na oliwie do złocistości. Dodajemy passatę pomidorową i zioła. Gotujemy do zredukowania płynów (sos nie może być za rzadki). Pod koniec dodajemy parmezan (opcjonalnie) i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W skropionym oliwa naczyniu żaroodpornym układamy 6 plastrów bakłażana. Na nie kładziemy po łyżce sosu i kawałku kurczaka. Na to kolejna łyżka sosu i plaster bakłażana. Całość polewamy pozostałym sosem i na każdej piramidce kładziemy po gałązce świeżego tymianku.
Zapiekamy w piekarniku około 25 - 30 minut w temperaturze 180ºC.
Podajemy gorące.

* Najlepiej użyć obsmażonego kurczaka i grillowanego bakłażana oraz gęstego sosu, aby danie na koniec nie było zbyt rzadkie.

Smacznego :)



1 komentarz: