piątek, 30 sierpnia 2013
Suszone pomidory
Co zrobić z nadmiarem pomidorów pod koniec lata? Kiedy na krzaczkach jest ich dużo ale powili zaczynają usychać? Suszone pomidory z własnego ogródka, to jest to! O niebo lepsze niż kupione, a w czasie suszenia pachną cudnie :) Zachęcam was do zrobienia mimo, że wymagają cierpliwości.
Składniki:
pomidory
czosnek
oregano
sól
bazylia
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Pomidory kroimy na połówki i układamy na blasze do pieczenia posypujemy mieszanką z oregano, czosnku i soli (dość obficie). Możemy także dodać innych ulubionych ziół np. tymianku, bazylii. Suszymy w temperaturze 110 przez około 8 godzin ( w zależności od wielkości pomidorów i długości przechowywania*). Ususzone pomidory układamy w słoikach poprzetykane listkami świeżej bazylii i zalewamy oliwą z oliwek.
* jeśli zjemy pomidory od razu mogą być mniej wysuszone, jeśli planujemy zamknąć je w słoiczki na zimę lepiej wysuszyć je porządnie
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam suszone pomidory! Muszę wypróbować przepis! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń