wtorek, 8 października 2013

Racuchy Poduchy


Pyszne, mięciutkie, puchate racuszki z trochę innym sposobem przygotowania. Ze względu na małą ilość cukru można je podawać także na ostro - np z wędliną i sosem chili. Robią furorę także na słodko z dżemem, nutellą lub musem owocowym. Zachęcam do zrobienia :)

Składniki:

700 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
1,5 - 2 szklanki zsiadłego mleka
2 jajka
olej do smażenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zagniatamy w miękkie i sprężyste ciasto. Jeżeli wychodzi zbyt lepiące można podsypać mąki.
Rozwałkowujemy na placki grubości około 5 mm i kroimy na prostokątne kawałki.
Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy racuszki. Smażymy na złoto z każdej strony.
Zdejmujemy na papierowy ręcznik.
Podajemy na słodko lub na ostro.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz