poniedziałek, 30 września 2013
Murzynek z wiśniami
Najlepszy na świecie murzynek to słowa mojego męża :) Kiedy tylko widzi to ciacho to oczka mu się świecą. Murzynek dzięki wiśniom jest wilgotny, mega czekoladowy i rozpływa się w ustach. Przepis na oryginał znajdziecie tu.
Składniki:
125g masła
100 g gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
300g konfitury wiśniowej
150 g cukru (lub mniej)
szczypta soli
2 duże jajka
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa:
50 g czekolady gorzkiej
50 g czekolady mlecznej
40 g masła
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przygotowujemy wcześniej aby były w temperaturze pokojowej.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do naczynia.
W rondelku roztapiamy masło. Dodajemy do niego czekoladę, zdejmujemy z ognia i mieszamy do rozpuszczenia i uzyskania jednolitej masy czekoladowej. Przelewamy do większego naczynia i dodajemy konfiturę, cukier, jajka i sól. Mieszamy do połączenia składników. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy tylko do połączenia składników.
Keksówkę o wymiarach 10 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i pieczemy przez 50 - 60 minut w temperaturze 180 ºC.
Wyjmujemy studzimy i polewamy polewą czekoladową.
Na polewę rozpuszczamy masło w rondelku i dodajemy czekoladę. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do rozpuszczenia. Po przestudzeniu, kiedy plewa zacznie gęstnieć polewamy nią ciasto.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Świetnie Ci wyszedł - mi niestety zawsze murzynki wychodzą zakalcowe ;/
OdpowiedzUsuńTak jak u mojej mamy :)
OdpowiedzUsuń