środa, 18 grudnia 2013

Ciasto 3 BIT


Kto nie jadł ten żałuje... W ostatnim czasie robiłam to ciasto około 4 razy na zamówienie mojej mamy. Robiło furorę na wszystkich przyjęciach rodzinnych i nie tylko. Cisto oprócz tego, że smakuje cudnie, wprost rozpływa się w ustach, to nie jest trudne w przygotowaniu i efektowne. Wystarczy je zrobić dzień wcześniej, tak by herbatniki zmiękły. Oczywiście nie musimy niczego piec.
Oczywiście znalezione na Moich Wypiekach.


Składniki:

2 paczki herbatników petit beurre (opakowanie 250 g)
puszka gotowego kajmaku (puszka 400 g)
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru z prawdziwą wanilią*
125 g masła
4 łyżki mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
4 jajka
500 ml śmietany kremówki 36%
1 łyżka cukru pudru
100 g startej czekolady do oprószenia

Przygotowanie:

Przygotowujemy formę 25 x 35 cm wykładając ją papierem do pieczenia. Na jej dnie układamy warstwę herbatników.
W garnuszku rozgrzewamy masę kajmakową, cały czas mieszając aby się nie przypaliła. Wykładamy ciepłą na herbatniki i rozprowadzamy równo. Na to układamy kolejną warstwę herbatników i robimy budyń.
Zagotowujemy 2 szklanki mleka z cukrem i masłem. Pozostałą szklankę mleka miksujemy z mąkami i jajkami. Wlewamy do gorącego mleka. Gotujemy jeszcze 1-2 minuty szybko mieszając by nie powstały grudki.
Gorący budyń wylewamy na herbatniki, wyrównujemy i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
Następnie całą formę owijamy dokładnie folią spożywczą i schładzamy. Odstawiamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia wyjmujemy z foli. Ubijamy kremówkę na sztywno, pod koniec dodajemy łyżkę cukru pudru. wykładamy na ciasto. Wierzch posypujemy startą czekoladą.
Możemy je od razu pokroić i podać.

Smacznego :)

* zamiast możemy wymieszać cukier z opakowaniem 16 g cukru waniliowego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz