środa, 2 kwietnia 2014

Pęczak z cukinią w pomidorach


Pęczak połączony z cukinią w sosie z pomidorów może stanowić odrębne danie lub dla mięsożerców dodatek do mięsa lub pieczonej ryby. Efekt połączenia prostych składników jest smakowity. Zachęcam do zrobienia i próbowania kasz.

Składniki:

1 cebula
2 ząbki czosnku
1 cukinia
1 puszka pomidorów (pokrojonych bez skórki)
1-2 łyżki posiekanych świeżych ziół
1,5 szklanki ugotowanego pęczaku
parmezan (opcjonalnie)
sól morska, świeżo mielony pieprz
3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek siekamy, cukinię kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojone składniki. Smażymy około 5 minut. Dodajemy pomidory z sokiem. Dusimy około 10-15 minut.
Doprawiamy sos solą, pieprzem i ziołami. Dodajemy pęczak, mieszamy i gotujemy około 5 minut, aż kasza będzie gorąca i pomidorowa.
Przed podaniem możemy posypać startym parmezanem.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz