środa, 9 kwietnia 2014

Pianka na czekoladowym biszkopcie z musem truskawkowym


Dość czasochłonne w przygotowaniu ciasto, ale myślę że warte zachodu. Dla bojących się pieczenia można użyć gotowych biszkoptów i zrobić je w tortownicy. Sprawdzi się cudnie w ciepłe dni, ale i w zimie pozwoli na smakowanie truskawek. 

Składniki na biszkopt:

5 jajek
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao
3/4 szklanki cukru

Przygotowanie:

Mąkę i kakao przesiewamy i mieszamy dokładnie. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier dalej ubijając. Następnie dodajemy po kolei żółtka, dalej ubijając.
Do masy wsypujemy mąkę z kakao i delikatnie mieszamy łyżką, uważając żeby masa nie opadła.
Rozgrzewamy piekarnik do 160-170ºC. 
Blaszkę na dnie wykładamy papierem do pieczenia. Boków nie smarujemy niczym. Przekładamy masę do formy i pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka).
Gorące ciasto po wyjęciu z piekarnika upuszczamy na podłogę/blat z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do wystudzenia do uchylonego piekarnika.

Uwaga:

  • boki biszkoptu oddzielamy nożem od formy dopiero po wystudzeniu;
  • po wyjęciu z formy dobrze jest odwrócić biszkopt do góry nogami żeby był płaski
Składniki na poncz:

sok z cytryny
woda

Poncz robimy do smaku, i nasączamy nim wystudzony biszkopt.

Składniki na piankę:

500 ml śmietany kremówki 30%
galaretka cytrynowa
1 łyżeczka żelatyny
wrzątek (połowa z przepisu na opakowaniu galaretki)
Śmietan-fix (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy do ostygnięcia (uważając by nie zastygła).
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Wystudzoną (zimną) galaretkę powolutku wlewamy do ubitej śmietany, cały czas ubijając, by nie zrobiły się grudki. Wykładamy na wystudzony i nasączony ponczem biszkopt i wkładamy do lodówki, czekamy aż pianka całkowicie się zetnie.

Składniki na mus:

500 ml koktajlu truskawkowego
cukier do smaku
2 galaretki truskawkowe
minimalna ilość wody do rozpuszczenia galaretek

Przygotowanie:

Truskawki z cukrem miksujemy dokładnie na koktajl. Galaretki rozpuszczamy w minimalnej ilości wrzątku ( u mnie 250 ml przy galaretkach na 500 ml każda). Ostudzone wlewamy do koktajlu i mieszamy dokładnie. Czekamy aż zacznie tężeć. Wylewamy na stężałą piankę i odstawiamy do zastygnięcia do lodówki.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz