wtorek, 27 maja 2014
Truskawkowa pianka na czekoladowym spodzie
Powinnam napisać tylko tyle 'truskawki, śmietanowa pianka, Oreo'. Dla łakomczuchów truskawkowych połączenie idealne. Super na upalne dni, kiedy schłodzone w lodówce orzeźwia smakiem świeżych owoców. Bez pieczenia, do zrobienia dla każdego.
Składniki:
300 g ciastek Oreo
80 g masła w temperaturze pokojowej
500 ml śmietany kremówki 30%
4 galaretki truskawkowe
truskawki
Przygotowanie:
Ciastka z masłem miksujemy w blenderze na masę o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wysypujemy masę, wyrównujemy i mocno ugniatamy. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
2 galaretki rozpuszczamy w połowie ilości wody z przepisu na opakowaniu. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno. Powolutku, cienkim strumieniem, ciągle ubijając wlewamy zimną galaretkę do śmietany. Powstałą piankę wylewamy na ciasteczkowy spód. Pozostawiamy do stężenia.
Przygotowujemy truskawki i galaretki wg przepisu na opakowaniu.
Układamy truskawki na piance i zalewamy tężejącą galaretką. Schładzamy.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz