piątek, 31 października 2014

Drożdżowe serca z orzechowym nadzieniem


Pyszny sposób na jesienną pogodę, do tego ulubiona kawa i od razu cieplej i milej :) Pyszne słodkie drożdżówki z orzechowym nadzieniem. Przepis oczywiście z Moich Wypieków. Miałam świeże orzechy włoskie z ogródka więc nie mogłam się oprzeć :) Przy pieczeniu w domu rozchodzi się cudowny zapach, a po wyjęciu z piekarnika rozchodzą się jak 'ciepłe bułeczki'. Oczywiście piekłam z dwóch porcji. Polecam bardzo bardzo !


Składniki na ciasto:

2,5 szklani mąki pszennej
7 g suchych drożdży
0,5 łyżeczki soli
2,5 łyżki cukru
1 jajko
160 ml mleka
2 łyżki roztopionego masła

Składniki na nadzienie:

200 g zmielonych orzechów włoskich
100 g brązowego cukru
80 ml śmietany kremówki 30%
0,5 łyżeczki cynamonu
aromat rumowy do smaku


Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy i łączymy z drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz masła) i wyrabiamy ciasto. Na sam koniec dodajemy masło. Wyrabiamy aż ciasto będzie miękkie i gładkie. Następnie formujemy kulę i odstawiamy do wyrośnięcia w oprószonej mąką misce na około 1,5 godziny (do podwojenia objętości).
Składniki na nadzienie mieszamy lekko ucierając.
Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na około 10 porcji. Każdą rozwałkowujemy na placuszek. Smarujemy nadzieniem, zwijamy jak naleśnik i składamy na pół. Nacinamy nożem od strony zgięcia i wywijamy  tak, by otrzymać serce. Układamy na blaszce w dużych odstępach. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do napuszenia na około 30 minut.
Przed pieczeniem smarujemy jajkiem (dodatkowym) roztrzepanym z łyżką mleka.
Pieczemy w 180ºC przez 15-17 minut.

Smacznego :)