poniedziałek, 14 marca 2016

Ciasto marchewkowe


Pyszne wilgotne, wyraziste w smaku, inne, aromatyczne, rozpływające się w ustach z chrupiącymi orzechami. Po prostu NAJLEPSZE. I ta masa...  A jakie proste do wykonania. Nic tylko piec i jeść :)
Najlepszy przepis znalazłam na MojeWypieki.com


Składniki:

2/3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki ziela angielskiego
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju rzepakowego lub z oleju orzechów włoskich
2 jajka, roztrzepane
1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
pół szklanki posiekanych, odsączonych ananasów (z puszki lub świeżych)
1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki

Krem:


300 g serka philadelphia, w temperaturze pokojowej
90 g masła, w temperaturze pokojowej
1,5 szklanki cukru pudru, przesianego (lub mniej, do smaku)
1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii



Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól mieszamy w jednym naczyniu. W drugim roztrzepujemy jajka z olejem. Łączymy zawartość obu naczyń i dodajemy orzechy, marchewkę i ananasa. Mieszamy łyżką.
Keksówkę (10x 28 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 40 - 45 minut (do suchego patyczka). Studzimy w formie a następnie na kratce.

Masło, wanilię i cukier puder ucieramy na puszystą masę maślaną. Serek dodajemy w trzech turach ciągle ucierając.

Wystudzone ciasto kroimy na dwa blaty i przekładamy połową masy. Przykrywamy drugim blatem i pokrywamy kremem. Dekorujemy orzechami pekan/ włoskimi i cynamonem.

Smacznego :)