poniedziałek, 2 września 2013
Leczo
Na leczo jest tyle sposobów, co ludzi. Każdy ma swoje upodobania smakowe, więc moje danie potraktujcie jako zachętę do stworzenia swojego własnego. Wiadomo, że podstawą będzie papryka, pomidory i cebulka. Możemy pominąć kukurydzę, kiełbaskę, dodać cukinię, pieczarki. Wszystko zależy od was. Próbujcie, smakujcie, doprawiajcie.
Leczo może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do posiłku. Zachęcam :)
Składniki:
200 g kiełbasy
2 cebule
2 papryki czerwone
1/2 puszki kukurydzy
2 ząbki czosnku
5 pomidorów bez skórki
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki chilli
sól, pieprz
ulubione przyprawy do smaku
2 łyżki oleju
Do podania: pieczywo, zioła do dekoracji np. tymianek i szczypiorek
Przygotowanie:
Wszystkie składniki kroimy w mniejsze cząstki (kiełbasa w plasterki, papryka w kostkę itd.). Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę oraz czosnek do zaszklenia. Następnie dodajemy kiełbaskę, podsmażamy około 2 minut i dodajemy paprykę. Dusimy na małym ogniu około 5 minut . Dodajemy przyprawy, kukurydze i pomidory. Mieszamy i przykrywamy, zostawiamy na średnim ogniu na około 15 minut (od czasu do czasu mieszając do momentu, aż warzywa będą miękkie).
Podajemy gorące z pieczywem posypane ziołami.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz