środa, 11 września 2013

Curry z dynią i kurczakiem


Nie macie siły na długie gotowanie? Szybkim pomysłem na obiad jest curry. Dodatkowo pojawiły się już dynie więc można przygotować coś z nich. Oryginalny przepis z Kwestii Smaku znajdziecie tu. Zachęcam do zrobienia miłośników dyni  i nie tylko  :)


Składniki:

3 pojedyncze filety z kurczaka
sól, pieprz
1 łyżka startego imbiru
2 ząbki czosnku, starte
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki curry
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżka oliwy

400 g dyni (obranej ze skórki i pokrojonej w kostkę)
2 łyżki oleju kokosowego
400 ml mleka kokosowego
sól
1 łyżeczka ksylitolu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki suszonej żurawiny
2 łyżki soku z limonki lub cytryny

Do podania: ryż, świeża kolendra

Przygotowanie:

Kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę, przekładamy do miski dodajemy składniki marynaty tj. imbir, czosnek, kurkumę, curry, ostrą paprykę, słodką paprykę, oliwę, sól i pieprz. Odstawiamy na co najmniej 1 godzinę (jeśli na dłużej to do lodówki, ale pamiętamy o ociepleniu mięsa przed smażeniem).
Na dużej patelni (woku) rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego i obsmażamy kurczaka na złoto z każdej strony. Zdejmujemy na talerz.
Rozgrzewamy druga łyżkę oleju i podsmażamy dynię. Wlewamy mleko kokosowe, dodajemy ksylitol, sól i cynamon. Gotujemy około 15 minut, na 2 minuty przed końcem gotowania dodajemy żurawinę i sok z limonki.
Następnie dodajemy kurczaka i zagotowujemy, podgrzewamy jeszcze na małym ogniu około 2 minut.
Podajemy z ryżem posypane kolendrą.

Smacznego :)





1 komentarz:

  1. Uwielbiam też żółty kolor. :) Danie wygląda naprawdę smakowicie. :) Zapraszam w moje skromne progi w odwiedziny. :)

    OdpowiedzUsuń