sobota, 21 września 2013

Drożdżowe ślimaki z jabłkami i cynamonem


Cudownie puchate, pachnące masłem cynamonem i jabłkami drożdżówki, które po wyjęciu z pieca rozchodzą się jak "świeże bułeczki". Pyszne tak, że po chwili mało co zostaje. I tak fajnie się je odrywa od całości. Przepis prosty i bardzo szybki jak na ciasto drożdżowe. Zachęcam do zrobienia.


Składniki ciasta:

600 g mąki
100 g cukru (można dać mniej)
21 g suchych drożdży
1/2 łyżeczki soli
100 g masła
400 ml mleka
1 jajko

Nadzienie:

cynamon
500 g smażonych jabłek

Dodatkowo: roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek

Przygotowanie:

W dużej misce mieszamy mąkę, sól, cukier i drożdże. Letnie mleko mieszamy z jajkami. Roztapiamy masło i ciepłe ale nie gorące dodajemy do mleka, dokładnie mieszamy. Płyn wlewamy do miski z mąką i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto jest bardzo lepkie można dodać kilka łyżek mąki. W rezultacie ma być miękkie i sprężyste.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 25-30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie oddzielamy 1/3 ciasta i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach blaszki ( mnie 34 x 23 cm). Układamy na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Następnie resztę ciasta rozwałkowujemy na prostokąt około 50 x 25 cm.
Smarujemy ciasto jabłkami i posypujemy cynamonem. Zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Tniemy na równe ślimaki (około 20 sztuk). Układamy poziomo na spodzie symetrycznie. Posypujemy cynamonem i odstawiamy no około 15 minut do napuszenia.
Wyrośnięte ślimaki smarujemy jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 25 - 30 minut. Temperatura pieczenia 220ºC.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz