środa, 4 września 2013

Tiramisu - bezglutenowe i bezmleczne


Pychaaaa.... W końcu coś co smakuje i wygląda jak normalny deser i mogą go jeść osoby z nietolerancją glutenu i mleka. Polecam, naprawdę warto! Pyszne, puszyste, delikatne, rozpływające się w ustach... Mogłabym tak zachwalać jeszcze długo ;) Oryginalny przepis - tutaj
Składniki:

3 duże żółtka
3 duże białka
5 łyżek cukru
2 + 2 łyżki rumu/amaretto/ alkoholu
1 szklanka śmietanki kokosowej (schłodzonej w lodówce)*
szczypta soli
paczka bezglutenowych biszkoptów
1 szklanka mocnej kawy wystudzona
kakao

Przygotowanie:

Rozdzielamy żółtka od białek. W jednym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem dodając go po 1 łyżce. Pod koniec ucierania kiedy masa jest jasna i puszysta dodajemy alkohol i po pełnej łyżce śmietanki kokosowej (jeśli nie używamy amaretto tylko np. zwykłej wódki możemy dodać kilka kropel aromatu migdałowego). Całość miksujemy na puszystą masę.
W drugim naczyniu ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy białka i masę żółtkową. Odstawiamy do lodówki.
Do zimnej kawy dodajemy alkohol. W mieszance maczamy biszkopty tak dlugo aby były miękkie, ale się nie rozpadały.
Na dnie naczynia układamy warstwę namoczonych biszkoptów na to wykładamy masę i oprószamy całość kakao. Na to kładziemy koleją warstwę biszkoptów i masy oraz kakao. W zależności od naczynia układamy 2 lub 3 warstwy na sobie.
Przed podaniem całość schładzamy w lodówce co najmniej 2 godziny, a najlepiej całą noc.
Możemy udekorować też porcje wiórkami czekolady.

* śmietankę kokosową uzyskamy z pełnotłustego mleka kokosowego. Wystarczy odstawić je do lodówki na kilka godzin, a następnie użyć tylko gęstej części.

Smacznego :)



2 komentarze: