sobota, 7 września 2013

Krem z dyni


Najlepsza i najprostsza zupa z dyni, z najmniejszą liczbą składników. Super prosta i szybka do wykonania. Zachęcam każdego, kto jeszcze nie jadł dyni, do spróbowania.


Składniki:

700 g dyni (bez skóry i pestek)
2 duże pory
bulion warzywny około 1,5 l
2 łyżeczki mielonego kminku
sól, pieprz
oliwa

Do podania: jogurt grecki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Dynię kroimy w kostkę, pora w plasterki i wrzucamy do garnka, dodajemy około 2 łyżek oliwy i podsmażamy 1 minutę. Następnie zalewamy wszystko bulionem (tak aby przykryło składniki). Gotujemy około 30 minut (do miękkości składników). Dodajemy kminek i wszystko blendujemy do uzyskania gładkiego kremu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z łyżką jogurtu greckiego.

Smacznego :)