środa, 18 września 2013
Zupa pomidorowa
Kto by pomyślał, że zupa pomidorowa bez dodatku śmietany może być taka dobra ;) Zawsze byłam przyzwyczajona właśnie do takiej robionej przez babcię. Ale jak się eliminuje z diety mleczne produktu to znajduje się przepisy takie jak ten. Źródło tutaj. Zachęcam do zrobienia :)
Składniki:
oliwa z oliwek (1+1 łyżki)
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
4 ziarna pieprzu
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
2 świeże listki szałwi
2 gałązki tymianku
700 g pomidorów
1-2 łyżeczki cukru
sól morska
świeżo zmielony pieprz
500 ml bulionu warzywnego
Do podania: kasza jaglana lub makaron
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kosteczkę, siekamy czosnek i obieramy pomidory i kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy cebulę, czosnek, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, szałwię oraz tymianek. Smażymy około minuty do uwolnienia aromatów.
Następnie dodajemy pomidory, cukier, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy wszystko bulionem i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy przykryte przez około 30 minut.
Po tym czasie przecieramy wszystko przez sito do drugiego garnka.
Ponownie stawiamy na ogniu, dodajemy oliwę i zagotowujemy.
Podajemy z ugotowaną kaszą jaglaną.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz