wtorek, 23 lipca 2013
Domowe żelki ananasowe
Dla wielu osób karą jest nie móc zjeść czegoś słodkiego. Ale zaraz zaraz są domowe słodycze, które są bardzo łatwe do zrobienia i wiemy co w nich jest i są zdrowe. tak jak te żelki znalezione na cudownym blogu Smakoterapia. Myślę, że oprócz nich wypróbuję jeszcze inne przepisy i dam znać jak tam one się sprawdzają.
Składniki:
1 szklanka świeżego musu z dojrzałego ananasa
2 łyżeczki agaru
szczypta kurkumy
plasterek świeżego imbiru (opcjonalnie)
ksylitol lub syrop z agawy (jeśli chcemy bardziej słodkie żelki)
Przygotowanie:
Mus z ananasa przekładamy do rondelka, dodajemy imbir, kurkumę i ksylitol. Zagotowujemy i dodajemy agar. Mieszamy, chwilę gotujemy (jeżeli czujecie posmak i zapach agaru można pogotować chwilę dłużej), zdejmujemy z ognia. Wyjmujemy imbir i przekładamy masę do silikonowych foremek np. do lodu.
Odstawiamy do ostudzenia. Jeśli zależy nam na czasie wkładamy do lodówki.
Przechowujemy do około 3 dni w lodówce.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ależ cudnie wyglądają! Takie maleńkie, słodkie słoneczka :)
OdpowiedzUsuń