poniedziałek, 8 lipca 2013

Zapiekane rigatoni caprese


Prostota i klasyka smaku. Znacie zapewne sałatkę caprese, a jakby tak dodać do niej makaron i zapiec? Powiem, że to fajny pomysł i świetnie smakuje. Zachęcam wszystkich do zrobienia :) Zainspirowane tym przepisem.
Najlepiej do przyrządzenia nadaje się patelnia, w której możemy potem zapiekać lub naczynie żaroodporne, w którym możemy smażyć.

Składniki:

200 g surowego makaronu
2 średnie pomidory
puszka pomidorów bez skórki z sokiem
200 ml sosu pomidorowego
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
4 łyżki bazylii
200 g mozzarelli
oliwa

Przygotowanie:

Gotujemy makaron wg wskazówek na opakowaniu (oczywiście al dente). Odcedzamy i odstawiamy na bok. Rozgrzewamy piekarnik.
Rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Smażymy na niewielkim ogniu około 2 minut, mieszając i uważając aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy pokrojone świeże pomidory i te z puszki. Doprawiamy solą i pieprzem,  dusimy około 5-10 minut.
Bazylię kroimy w paseczki i połowę dodajemy do sosu pomidorowego, mieszamy.
Zdejmujemy z ognia i dodajemy makaron, dokładnie mieszamy.
Wierzch posypujemy startą mozzarellą  i zapiekamy około 10 minut (aż będzie bulgotać, a ser się roztopi).
Przed podaniem posypujemy reszta bazylii.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz