poniedziałek, 1 lipca 2013

Quesadillas: kukurydza, bazylia, mozzarella


Pierwsze pomidory w ogródku już się dojrzewają. Jeszcze tydzień i będą już pyszne, pachnące i swoje, bez sztucznych dodatków itp. I oczywiście o smaku pomidora :) Tymczasem przekąska z pomidorami w roli głównej, na drugim planie kukurydza, mozzarella i bazylia. Wszystko pomiędzy tortillami i zgrzane w przepyszną qeusadille. Dla mięsożerców można dorzucić jakąś kiełbaskę, np. chorizo. I oczywiscie do podania guacamole, sos jogurtowy, albo kwaśna śmietana. Oryginał tutaj.


Składniki:

8 tortilli
1 duży pomidor
1 puszka kukurydzy
150 g mozzarelli
kiełbaska (opcjonalnie)
garść listków bazylii
sól, pieprz

Przygotowanie:

Pomidora kroimy w kostkę i wrzucamy na sitko, solimy dodajemy kukurydze i odstawiamy na około 10 minut. Kiedy mieszanka puści sok, odcedzamy i osuszamy.
Na pierwszą tortillę kładziemy pomidory, na nie ser i bazylię, doprawiamy pieprzem. Przykrywamy drugim plackiem i zapiekamy, aż do zrumienienia i rozpuszczenia sera.
Jeśli chcemy uzyskać bardziej chrupiące zewnętrze smarujemy zgrzewacz masłem lub oliwą.
Podajemy lekko przestudzone.

Smacznego :)




2 komentarze:

  1. Bardo fajne połączenie smaków,tylko ja bez kiełbaski :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam quesadillas :) Pyszności !!!
    Pozdrawiam
    myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń