czwartek, 25 lipca 2013
Sos pieczarkowy i kluski śląskie dla bezglutenowców
Kluski śląskie jak najbardziej dla osób na diecie bezglutenowej, ale z czym sos pieczarkowy pasuje tylko najczęściej zagęszczany jest mąką lub śmietaną. A co zrobić jak nie możemy jeszcze produktów mlecznych. Oto rozwiązanie. Pulpeciki w sosie pieczarkowym bez mąki i bez śmietany. Pyszny obiad. Zachęcam do spróbowania.
Składniki:
500 g ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 jajko
sól
Składniki sosu:
250 g mięsa mielonego z indyka
gałązka rozmarynu
sól, pieprz
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
czosnek
2 łyżka oleju
1 cebula
10 pieczarek
1 szklanka bulionu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Obrane i opłukane ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku. Po odcedzeniu przeciskamy dokładnie przez praskę, tak aby nie było grudek. Odstawiamy do ostudzenia.
Po ostudzeniu uklepujemy ziemniaki w misce i dzielimy na 4 części nożem. Wyjmujemy jedną część (chwilowo) i miejsce po niej uzupełniamy mąką ziemniaczaną. Dodajemy jajko i sól. Zagniatamy wszystko na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kuleczki, następnie je spłaszczamy i nie zapominamy o charakterystycznym dołku (robimy go palcem).
W garnku gotujemy wodę i lekko solimy. Wrzucamy kluski na wrzątek i gotujemy do momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy gorące np. z sosem pieczarkowym.
Do mięsa dodajemy posiekany rozmaryn, paprykę słodką, czosnek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i formujemy malutkie pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso na średnim ogniu, aż do zrumienienia. W tym czasie kroimy cebulę w kosteczkę i pieczarki w plasterki. Wrzucamy je do mięsa i podsmażamy chwilę, następnie podlewamy wszystko 8 łyżkami bulionu i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w pozostałym bulionie, wlewamy na patelnię i doprowadzamy do wrzenia, po czym zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz