sobota, 20 lipca 2013

Pasztet z cukinią


Pasztet z cukinią, to pyszna propozycja na kanapki. Jest wyjątkowo wilgotny dzięki zawartości cukinii. Dla bezglutenowców z bułką tartą bezglutenową, dla innych ze standardową. Zachęcam do zrobienia, każdego kto ma ochotę na domową produkcję rzeczy na kanapki :) Jeśli tolerujecie produkty mleczne można dodać żółty ser, a odjąć jedno jajko.

Składniki:

3 szklanki cukinii
1 cebula
1 marchewka
1/2 szklanki oleju
500 g mięsa mielonego np. udziec z indyka
3 szklanki bułki tartej
4 jajka
200 g sera żółtego (dla tolerujących mleko)
sól, pieprz, czosnek, przyprawy do mięsa

Przygotowanie:

Cukinię, cebulę i marchewkę trzemy na tatce do warzyw. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w misce, przyprawiamy do smaku. Przekładamy wszystko do keksówki i wygładzamy powierzchnię wilgotną dłonią.
Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 50 -60 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy z blaszki i zostawiamy do ostudzenia.

Smacznego :)



2 komentarze:

  1. Ładnie wygląda pasztet,ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bardzo lubię ten pasztet smak, cukinii jest mało wyczuwalny ale dzięki jej zawartości pasztet jest wilgotny. Zachęcam do zrobienia :)

      Usuń