czwartek, 11 lipca 2013

Ryż smażony z jajkiem i kurczakiem


Został wam ryż i nie wiecie, co z nim zrobić? Oto danie, do którego świetnie się nadaje. Szybkie, z prostych składników i z jednej patelni. Jeśli chcecie odrobinę ostrzejsze wystarczy dodać papryczkę chilli. Jeśli chcecie w wersji bez mięsnej wystarczy pominąć kurczaka.
Oprócz tego jest to danie bezglutenowe.

Składniki:

1 pojedyncza pierś kurczaka
1 szklanka ugotowanego i wystudzonego ryżu
1 mała marchewka
1/3 pora
1 malutka cebulka
2 jajka
2 łyżki sosu Worcestershire (opcjonalnie)
1 limonka
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
olej roślinny
czosnek
sól, pieprz

Przygotowanie:

Zaczynamy od pokrojenia i posiekania składników. Kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem, czosnkiem, skrapiamy 1 łyżką soku z limonki i 1 łyżką oleju roślinnego, mieszamy.
Pora kroimy w plasterki, marchewkę trzemy na tarce, cebulę drobno siekamy. Jajka wbijamy do miseczki i doprawiamy solą i pieprzem, rozbijamy widelcem. Szczypiorek i natkę siekamy.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy cebulę i smażymy około 1 minuty do zeszklenia. Dodajemy marchewkę i pora, mieszając smażymy około 2 minut.
Warzywa przesuwamy na bok i w ich miejsce wkładamy kurczaka, smażymy około 3 minut czasami mieszając. Następnie mieszamy z warzywami i smażymy jeszcze około 1 minuty.
Wsypujemy ryż i mieszając smażymy około 2 minut. Dodajemy sos i chwilę odparowujemy.
Dodajemy jajko i mieszając smażymy, aż się zetnie. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z natką i szczypiorkiem.
Podajemy z cząstkami limonki do skropienia.

Smacznego :)