niedziela, 14 lipca 2013
Schab w majeranku
Ze względu na różne choroby musimy wystrzegać się glutenu, soli jodowanej, produktów mlecznych i cukrów. Kiedy spojrzymy na etykietę jakiejkolwiek wędliny oprócz mięsa (nie oszukujmy się w większości tak około 70%) znajdujemy inne wypełniacze, konserwanty itp. Ja teraz osobiście jem wędliny domowe, a ich wykonanie wcale nie jest trudne. Dziś schab pieczony w majeranku. Zachęcam każdego, nie tylko tych na dietach.
Składniki:
kawałek schabu bez kości
sól
pieprz
papryka słodka
czosnek
majeranek
olej
Dodatkowo: rękaw do pieczenia
Przygotowanie:
Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy olejem, solą i pieprzem. Obsypujemy przyprawami (ilość według smaku) i oklepujemy. Odstawiamy na noc do lodówki. Pieczemy w rękawie foliowym (1 kg przez około 60 minut) w temperaturze 190ºC.
Po wyjęciu z piekarnika owijamy folia aluminiową i zostawiamy do wystygnięcia.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz