poniedziałek, 18 marca 2013

Chleb z ziarnami




Pyszny, puszysty chleb z wilgotnym i gęstym miąższem. Miękki nawet drugiego dnia. A z masełkiem po prostu mniam. Prosty w wykonaniu i sycący dzięki ziarnom. Polecam :)

Składniki:
500 g mąki pszennej
10 g suchych drożdży
10 g soli
2 łyżki miodu
340 ml letniej wody
100 g ziaren słonecznika
80 g pestek dyni
40 g sezamu
80 g siemienia lnianego

Robimy chleb:
Mąkę, drożdże i sól mieszamy. Dodajemy stopniowo nasiona (z sezamu i siemienia zostawiamy po łyżce na posypanie) wodę i miód, łączymy wszystkie składniki. Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie przez około 10 minut. Następnie uformowane w kulę, przykryte ściereczką ostawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny ( do podwojenia objętości).
Potem krótko wyrabiamy i przekładamy do formy wysmarowanej masłem lub oliwą i wysypanej otrębami (wymiary mojej to 10 x 23 cm). Chleb nacinamy nożem do około połowy głębokości, smarujemy letnią wodą i posypujemy pozostawionymi ziarnami. przykrywami i zostawiamy do wyrośnięcia, znów do podwojenia objętości.

Pieczemy:
Temperatura: 230ºC
Czas: około 30 minut
Studzimy na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz