Składniki na sos:
500 g mięsa mielonego z indyka
3 łyżki oliwy
6 pieczarek, pokrojonych w pół plasterki
1 średnia marchewka pokrojona w pół plasterki
pół puszki kukurydzy
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów (najlepiej pokrojonych)
150 ml czerwonego wina
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki oregano
sól, pieprz, papryka słodka, odrobina kminku i curry
pół pęczka kolendry
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę, czosnek siekamy drobno. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy, dodajemy pozostałe warzywa. Smażymy chwile aby wszystko odrobinę zmiękło. Dodajemy mięso i przyprawy (bez oregano, cukru i kolendry) smażymy, aż do zrumienienia mięsa. Dodajemy wino i chwilę odparowujemy. Wszystko zalewamy pomidorami. Wsypujemy cukier i oregano. Doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu smażymy jeszcze ok 5 min. Na koniec dodajemy kolendrę i chwilę mieszamy, tak aby nie zciemniała a tylko się sparzyła.
Podajemy gorące z makaronem i posypane serem.
Smacznego :)
To akurat danie dla mojej corki..
OdpowiedzUsuń