piątek, 29 marca 2013
Curry z kurczakiem i orzechami nerkowca
Szybkie danie na obiad, wygodne nawet do odgrzania w pracy. Smaczne i bardzo proste w wykonaniu. Zachęcam do spróbowania:)
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
100 g orzechów nerkowca uprażonych na patelni
mały kubeczek jogurtu naturalnego
150 ml bulionu warzywnego
pół pęczka kolendry posiekanej (opcjonalnie pietruszki)
1 kawałek ok. 1,5 cm imbiru, posiekany
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżka curry
1 łyżka masła
sól i pieprz
Do podania: biały ryż
Wykonanie:
Na rozgrzanej patelni prażymy orzechy nerkowca, gdy przestygną miksujemy je na proszek. następnie mieszamy je z jogurtem, kolendrą, imbirem, curry i cukrem.
Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i smażymy kurczaka oprószonego solą i pieprzem, do momentu zrumienienia. Do kurczaka na patelni dodajemy sos jogurtowy i bulion mieszając do uzyskania jednolitego sosu. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz