Szybki przepis na ostatnią chwilę przed Świętami. Może jeszcze ktoś się skusi ;) Wielkanocne muffinki, które mimo tej strasznej zimy za oknem do domu zapraszają wiosnę. Korzystając z okazji chciałabym życzyć Wam wszystkim zdrowych, ciepłych i radosnych Świąt Wielkiej Nocy.
Składniki:
300 g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 g cukru
1 jajko
150 ml maślanki
1 łyżka śmietany 18%
125 ml oleju
150 g czekolady pokrojonej w drobną kostkę
Składniki masy:
200 g śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone
1,5 łyżki cukru pudru
kolorowe barwniki spożywcze
Do przybrania:
pianki marshmallow przecięta po skosie
jajeczka cukrowe
groszki w kolorowych skorupkach
Robimy ciasto:
Mieszamy suche składniki w jednej misce, w drugiej roztrzepujemy jajko i dodajemy resztę mokrych składników. Następnie łączymy ze sobą zawartość obu misek i dodajemy czekoladę. Mieszamy tylko do połączenia się składników. Jeśli masa wydaje się wam zbyt gęsta można dodać kilka łyżek maślanki.
Przekładamy ciasto do foremek i pieczemy.
Temperatura: 180°C
Czas: około 30 minut
Po upieczeniu muffiny studzimy na kratce.
Robimy masę:
Do miski wkładamy ser i śmietanę. Ubijamy na sztywną masę pod koniec dodajemy cukier puder. Jeśli macie barwniki można podzielić masę i dodać różnych kolorów.
Po wystudzeniu babeczek dekorujemy.
U mnie kwiatuszki z pianek i groszków oraz gniazdka z masy z jajeczkami cukrowymi.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz