wtorek, 26 marca 2013

Polędwiczki w sosie szałwiowym


Delikatne mięso polędwiczek z rozpływającymi się w ustach jabłkami, a wszystko to w kremowym sosie szałwiowym. Smaczne mięsko na obiad. Do podania pasuje np. puree ziemniaczanym.

Składniki:
500 g polędwiczki wieprzowej
1 czerwona cebula, pokrojona w pół plasterki
100 g pokrojonych pieczarek
1 jabłko pokrojone w cząstki
150 ml białego wytrawnego wina
200 ml śmietanki 30% do sosów
2 łyżki mąki pszennej
pół łyżeczki soli
pieprz
3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku przeciśnięte (można dać 1 łyżeczkę suszonego czosnku)
po łyżeczce: papryka słodka, szałwia, rozmaryn, tymianek

Przygotowanie:
Mąkę, paprykę, sól i pieprz wsypujemy do miski i mieszamy. Polędwiczki kroimy w plastry grubości około 1 cm i delikatnie rozbijamy dłońmi. Mięso obtaczamy w mące z przyprawami i smażymy na rozgrzanym oleju po około 2 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z patelni, na którą następnie wrzucamy pokrojoną cebulę, pieczarki i jabłko smażymy około 3 minut do lekkiego zrumienienia. Dodajemy wino, resztę przypraw i śmietankę, wszystko chwilę gotujemy mieszając i wkładamy mięso. Doprowadzamy do wrzenia i jeszcze 10 minut smażymy.

Smacznego :)



2 komentarze:

  1. polędwica jest cudownym mięsem, aż trudno uwierzyć że niektórym udaje się ją popsuć. Twoje danie wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam nadzieję, że będzie smakować równie dobrze ;)

    OdpowiedzUsuń