niedziela, 24 marca 2013
Rolada z jagodami
Pyszna, lekka i puszysta rolada z jagodami przywołuje tej zimy (jeszcze trwającej niestety) letnie chwile. Dobrze jest mieć zamrożone jagody :) Ze względu na śmietanowy środek nie przechowujcie jej dłużej niż dwa dni... co pewnie przy jej smaku nie ma szans na zaistnienie ;)
Składniki ciasto:
3 duże jajka (białka oddzielone od żółtek)
50 g cukru
40 g maki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina soli
Składniki środek:
300 g dżemu jagodowego (można więcej)
250 ml śmietanki kremówki do ubijania
cukier puder
jeśli macie świeże jagody to można dodać do ubitej śmietany
Robimy ciasto:
Ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Do masy dodajemy przesiane maki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy, tak by piana nie opadła.
Płaską blachę o wymiarach 43x 28cm (jeśli takiej nie macie wystarczy mniej więcej rozłożyć tak masę na dużej blasze) wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy masę i wyrównujemy.
Pieczemy prze około 12 minut w temperaturze 170ºC.
Wyjmujemy z piekarnika i przekładamy od razu na materiałowy ręcznik kuchenny (jeszcze gorące) usuwamy papier i zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Odstawiamy do ostudzenia.
Ubijamy na sztywno śmietanę. Rozwijamy ciasto. Na nie nakładamy dżem, następnie kremówkę zostawiając wolne ok 2-3 cm zewnętrznego dłuższego brzegu (tak by po zwinięciu masa nam nie wypłynęła). Zwijamy już bez ręcznika i posypujemy cukrem pudrem.
Rolada jest gotowa do spożycia od razu po przygotowaniu.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Hom nom nom, pyszne :D
OdpowiedzUsuń