Królika po kanaryjsku czyli Conejo en salmorejo spróbowałam ostatnio w hiszpańskiej restauracji Carmen. Posmakował mi tak bardzo, że postanowiłam przygotować go w domu. Przepisy są przeróżne, ale zdecydowałam się na pomieszanie kilku tak aby jak najbardziej przypominał tego z Carmen. Troszkę z polskich przepisów, lecz większość ze stron hiszpańskich. Tym sposobem zapraszam was dziś na słoneczne Wyspy Kanaryjskie - myślę że przyda się nam w tę pogodę trochę lata. ;)
Składniki:
1 kg mięsa królika ( myślę, że dla niejedzących można spróbować z kurczakiem)
600 ml białego wytrawnego wina
opcjonalnie 4 łyżki octu balsamicznego
10 gałązek świeżego oregano (lub 2 łyżki suszonego)
10 gałązek tymianku (lub 2 łyżki suszonego)
5 liści laurowych
150 ml oliwy
4 średnie cebule
1-2 papryczki chili bez nasion
12 ząbków czosnku
6 łyżek słodkiej papryki
sól do smaku
Dzień wcześniej marynujemy mięso w misce z winem, octem, ziołami i liśćmi laurowymi. Zostawiamy na około 6-12 godzin (najlepiej na noc). Następnie mięso wyjmujemy z zalewy (nie wylewamy) i obsmażamy na połowie oliwy tak aby się zrumieniło. Przekładamy do garnka, a z patelni zlewamy oliwę (nie myjemy). Cebulę obieramy i kroimy na 4 części, czosnek obieramy, papryczkę drobno siekamy. Na patelnię wlewamy drugą część oliwy i podsmażamy na niej cebulę z czosnkiem. Po 3 minutach dodajemy chili i paprykę w proszku. Smażymy jeszcze 1 minutę i dodajemy marynatę. Gotujemy dłuższą chwilę aby sos się trochę zredukował. Wszystko przelewamy do garnka z mięsem solimy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 40 - 50 minut.
Ja podałam królika z tzw. pommes duchesse i sałatką.
Smacznego :)
Pommes duchesse czyli ziemniaki księżnej:
Składniki:
1 kg ziemniaków ugotowanych w osolonej wodzie
2 żółtka
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku
Składniki ucieramy na gładką masę, przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy:
Temperatura: 180ºC
Czas: 20 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz