środa, 20 marca 2013

Ryż po indyjsku


Bardzo prosty w przygotowaniu i zarazem smaczny ryż. Pachnący przyprawami, łączy w sobie ich ostrość i słodycz owoców. Można go podać solo jako przystawkę lub jako dodatek do dania. Niektórzy zalecają namoczenie nasion i orzechów przed dodaniem ich do potrawy, ale ja jakoś tego nie robię. Na zdjęciu ryż z kurczakiem w ostrym sosie karmelowym.

Składniki:
1 szklanka ryżu basmati
oliwa
1 ząbek czosnku, posiekany
1 mała cebula, posiekana
2 szklanki bulionu warzywnego
5  suszonych moreli, pokrojonych
garść rodzynek
3 łyżki nasion słonecznika
3 łyżki orzechów nerkowca
imbir, kardamon, kozieradka, kolendra, gałka muszkatołowa, cynamon, papryka słodka (po szczypcie)
lub gotowa mieszanka do kuchni indyjskiej ( 1 łyżeczka)
sól i pieprz

Przygotowanie:
Ryż płuczemy i odsączamy z wody. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, smażymy czosnek i cebulę do zeszklenia. Dodajemy przyprawy (oprócz soli i pieprzu) i ryż mieszamy i smażymy do momentu, aż ryż zrobi się szklisty. Po tym czasie wlewamy bulion i doprowadzamy wszystko do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Na koniec wsypujemy owoce, nasiona i orzechy. Mieszamy i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu. Przed podaniem doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz