piątek, 28 czerwca 2013

Frittata z cukinią


Sycące, proste i ekspresowe danie. Mogą je jeść osoby na diecie bezglutenowej i bez mlecznej.  Można je podać z sosem salsa lub po prostu posypane świeżo mielonym pieprzem.

Składniki:

6 jaj
4 małe młode ziemniaki ugotowane
2 małe cukinie
100 g boczku
1 duża cebula
2 łyżki tartego parmezanu (opcjonalnie)
4 łyżki ziół (u mnie bazylia, oregano,szczypiorek i koperek)
sól, świeżo mielony pieprz, czosnek

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC.
Cukinię myjemy i kroimy na plasterki grubości 7-10 mm. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą pieprzem i ewentualnie czosnkiem. Smażymy/grillujemy na rozgrzanej patelni po około 2 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i obsmażamy boczek.
Rozgrzewamy naczynie (patelnia, w której możemy zapiekać) z odrobiną oliwy i wrzucamy pokrojona cebulę. Smażymy na małym ogniu do zeszklenia. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki podsmażony boczek i cukinię. Smażymy jeszcze przez około 3 minuty.
W tym czasie jajka rozbijamy rózgą, doprawiamy solą i dodajemy zioła oraz parmezan. Dokładnie mieszamy.
Roztrzepane jajka wlewamy na patelnię i delikatnie mieszamy z reszta. Podsmażamy około 1 minuty. Zdejmujemy z ognia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 15 minut.
Podajemy gorące.

Smacznego:)



2 komentarze:

  1. Prezentuje się wyśmienicie... Uwielbiam dania z cukinią :) Taką fritatę będę musiała koniecznie zrobić, jesteśmy jajożercami także na pewno nam będzie smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już kilka razy robiłam takie danie i zdecydowanie polecam podanie z jogurtem greckim, posypane szczypiorkiem -rewelacja!

    OdpowiedzUsuń