poniedziałek, 24 czerwca 2013

Biszkopt z truskawkami


Lekki wilgotny biszkopt z kremową bitą śmietaną. Pyszny i zaraz po zrobieniu i następnego dnia. Klasyka letnich wypieków. Kto nie próbował ten wprost jest zobowiązany.

Składniki :

4 jajka, białka i żółtka osobno

3/4 szklanki cukru
4 łyżki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 l śmietany kremówki
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki gorącej wody
około 1 kg truskawek
galaretka

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180ºC. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodajemy cukier i miksujemy nadal, aż cukier się rozpuści (piana będzie nadal sztywna i błyszcząca). Następnie dodajemy żółtka i mieszamy tak aby piana nie opadła (najlepiej dodając pojedynczo żółtka). Do piany jajecznej wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto i wkładamy do piekarnika na około 20-30 minut (do suchego patyczka).
Śmietanę ubijamy na sztywno. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Do przestudzonej żelatyny dodajemy łyżkę ubitej śmietany i dokładnie mieszamy. Następnie rozrobioną żelatynę dodajemy do śmietany i miksujemy.
Gotujemy galaretkę wg przepisu na opakowaniu (można ująć trochę wody aby była lepiej tężejąca).
Ostudzony biszkopt kroimy na 2 części w poziomie.
Na dolnej części układamy połowę truskawek pokrojonych na połówki. Następnie truskawki przykrywamy bitą śmietaną i wyrównujemy. Na to kładziemy drugi biszkopt i lekko dociskamy.
Na wierzchu układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Możemy przybrać ciasto listkami melisy lub mięty.
Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia galaretki.

Smacznego :)
 








1 komentarz:

  1. mniam pychotka.Nominuje twój blog do Liebster Blog Award.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń