środa, 12 czerwca 2013

Drożdzówki serca


Pyszne drożdżówki, które urzekają wyglądem. Znalezione w innej wersji -  orzechowej na Moich Wypiekach także polecam nadzienie z orzechów. Dziś w wersji z Nutellą i ulubioną konfiturą. Smaczne nawet następnego dnia. I wiecie co żadne kupione drożdżówki nie smakują tak dobrze jak te zrobione samemu. I pamiętajcie nadzienia będzie tyle ile wam się zamarzy ;)



Składniki:

160 ml letniego mleka
2,5 łyżki cukru
0,5 łyżeczki soli
1 jajko
2,5 szklanki mąki
2 łyżki roztopionego masła
7 g (opakowanie) suchych drożdży

Nadzienie: nutella, dżem/konfitura

Dodatkowo: jajko do posmarowania po wierzchu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce i wyrabiamy ciasto, do momentu aż będzie sprężyste i elastyczne. Formujemy w kulę, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce bez przeciągów.
Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na około 10 równych części i formujemy z nich kulki.
Każdą kulkę rozwałkowujemy na placek i wierzch smarujemy nadzieniem. Następnie zwijamy jak naleśnik w rulon, składamy na pół i ostrym nożem przecinamy w połowie grzbiet (zostawiając około 1-2 cm). Wywijamy boki i układamy na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) w kształt serca. Serca układamy w sporych odstępach, gdyż urosną duże.
Przykrywamy ścierką i zostawiamy na około 30 - 40 minut do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem (będą złociste i błyszczące). Nagrzewamy piekarnik.

Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180ºC.


Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz