środa, 19 czerwca 2013

Pieczone frytki z cukinii


Fajna przekąska z cukinii. Proste składniki, szybkość wykonania i efekt smakowy zachęcają do zrobienia w sezonie letnim. Polecam zamiast smażonych frytek ziemniaczanych. Pomysł znaleziony tutaj.

Składniki:

2 średnie cukinie
1 duże białko jajka
1/2 szklanki bułki tartej (najlepiej gruboziarnistej)
1 łyżeczka czosnku
świeżo zmielony pieprz
sól
olej lub spray do pieczenia

Do podania: sos salsa lub marinara

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 205ºC. Cukinie myjemy i kroimy na podłużne kawałki jak frytki. W miseczce rozbijamy białko i doprawiamy solą i pieprzem. W drugiej misce lub woreczku mieszamy bułkę tartą i czosnek. Blachę do pieczenia smarujemy olejem i odstawiamy obok.
Kawałki cukinii maczamy w jajku i obtaczamy w bułce, kładziemy na blaszce. Spryskujemy oliwą po wierzchu. Pieczemy 20-25 minut (aż będą zarumienione).
Podajemy gorące z sosem.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz