sobota, 15 czerwca 2013

Frittata z chorizo



Frittata to rodzaj omletu opartego na jajkach i przeróżnych dodatkach. Jej przyrządzenie obejmuje dwa etapy - jeden na patelni, drugi to dopiekanie w piekarniku. Bezproblemowo można do niej dodać co tylko nam się zamarzy i co mamy w lodówce. Jest przyjemnym daniem bez mąki więc nie ciąży nam na żołądku. Dziś wersja z chorizo i papryką. Dodatkowym jej plusem jest szybkość jej przyrządzenia.



Składniki:

50 g chorizo
1 czerwona papryka
1 mała papryczka chilli
5 jajek
60 ml mleka
3 łyżki szczypiorku
2 łyżki sera
kilka pomidorków koktajlowych
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka

Do podania: śmietana

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 180ºC.  W tym czasie kroimy chorizo na plasterki, paprykę w kosteczkę, pomidorki na połowy. Szczypiorek siekamy drobno. Przygotowujemy masę jajeczną. Wbijamy jajka do miski, dodajemy mleko i doprawiamy. Roztrzepujemy i dodajemy ser, papryczkę chili (bez pestek) i szczypiorek.
Rozgrzewamy patelnię (taką, która możemy później wstawić do piekarnika), na nią wrzucamy kiełbasę i smażymy około 2 minut, aż wytopi się z niej tłuszcz i będzie zrumieniona. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i smażymy jeszcze około 1 minuty.
Wlewamy jajka i smażymy około 1 minuty. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10 - 15 minut (do momentu aż będzie ścięta).

Smacznego :)




1 komentarz: