Pyszny, nie za słodki deser. W sam raz na upalny dzień. Polecam każdemu kto ma ochotę na coś pysznego a nie chce mu się długo pichcić. Jest naprawdę bardzo prosty w przygotowaniu. Podane składniki są wystarczające na około 10 sporych deserów. Na zdjęciach wersja uboższa o galaretkę, która warto dodać na wierzch.
Składniki:
opakowanie ciasteczek digestive
duży jogurt grecki
250 ml śmietany kremówki
laska wanili
2+2 łyżki cukru pudru
Sos truskawkowy:
500 g truskawek
2 łyżki cukru
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny
Do podania: świeże truskawki, czekolada, galaretka
Przygotowanie:
Truskawki rozgniatamy w rondelku, dodajemy cukier, mąkę i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Odstawiamy do ostudzenia. Jeśli będziemy dekorować galaretką, robimy galaretkę wg przepisu na opakowaniu i ostawiamy do stężenia.
W blenderze kruszymy ciasteczka. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec dodając 2 łyżki cukru pudru i nasiona z laski wanilii. Jogurt mieszamy z 2 łyżkami cukru pudru.
Pokruszone ciasteczka przekładamy do szklanek i układamy na nich warstwę jogurtu. Następnie kładziemy ostudzony sos truskawkowy, a na niego bita śmietanę. Dekorujemy świeżymi pokrojonymi truskawkami, kawałkami czekolady i wszystko zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Smacznego :)
Takie desery są idealne na lato :)
OdpowiedzUsuń