wtorek, 11 czerwca 2013
Ciasto z truskawkami
Pyszne ciasto ucierane. Delikatne, wilgotne przesiąknięte smakiem truskawek z cudowną kruszonką. Na zdjęciach końcówka, bo prawie nie zdążyłam go sfotografować. Do wykonania proste i szybkie, nie ma w sobie zbędnych aromatów. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.
Kruszonka:
75 g masła
75 g cukru
150 g mąki
Składniki:
200 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
4 jajka
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
800 g truskawek
Do podania: cukier puder
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180ºC, formę do pieczenia smarujemy masłem, lub wykładamy papierem do pieczenia (forma okrągła o średnicy 24cm lub prostokątna).
Na patelni na małym ogniu przygotowujemy kruszonkę: roztapiamy masło, dodajemy cukier i mąkę mieszamy do połączenia i odstawiamy do ostudzenia.
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysta, jednolitą, gładką masę ( w oryginale przez 8 minut, ja nie miałam tyle cierpliwości i było około 5 minut). Nie przerywamy ucierania i dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając ( u mnie w odstępach co około 2 minuty). Następnie dodajemy po kopiastej łyżce mąki z proszkiem do pieczenia. Miksujemy dalej na mniejszych obrotach do połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do formy, układamy na nim truskawki i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 60 minut.
Podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ależ ta kruszonka jest kusząca!
OdpowiedzUsuńswietne ciasto, podczas pieczenia ciezko jest wytrzymac od tych zapachow maslano-truskawkowych, 20min przygotowan i godzina czekania a pozniej chwila przyjemnosci ,polecam
OdpowiedzUsuń